Αρχαιολογικοί Χώροι

Κατά τη γνωριμία με την περιοχή ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει, εκτός των τοπίων με τη μοναδική φυσική ομορφιά αλλά και αρκετά ιστορικά μνημεία στις περιοχές της διαδρομής του.

Ορισμένα από αυτά είναι:

Αρχαιολογική συλλογή Αιδηψού
Η Αρχαιολογική Συλλογή Αιδηψού, στεγάζεται σε αίθουσα του ημιώροφου του Υδροθεραπευτηρίου του Ε.Ο.Τ. στα Λουτρά Αιδηψού. Τα αντικείμενα που κοσμούν τη μικρή Αρχαιολογική Συλλογή στη σημερινή τους μορφή προέρχονται είτε από σωστικού χαρακτήρα ανασκαφές, είτε από περισυλλογή(δηλαδή από αυλές σπιτιών, οδούς και ελεύθερους χώρους) ή από παραδώσεις ιδιωτών της περιοχής. Επίσης στο προαύλιο του κτιρίου, αλλά και στο προαύλιο του παλιού υδροθεραπευτηρίου, υπάρχουν πολλά τμήματα από κολώνες, τύμβοι, κίονες κ.α. Πληροφορίες τηλ. 22260 22991

 

Η σπηλιά του Σύλλα.
syllas-cave
Βρίσκεται στα Λουτρά της Αιδηψού πίσω από το υδροθεραπευτήριο του ΕΟΤ. Πρόκειται για μια μικρή σε διαστάσεις σπηλιά που ταυτίζεται με την παρουσία του περίφημου Ρωμαίου στρατηγού στην Αιδηψό. Στην είσοδο της βρίσκονται δύο ογκώδη βάθρα αγαλμάτων με επιγραφές προς τιμήν Ρωμαίων αυτοκρατόρων. Αποτελεί ένα από τα καλύτερα σωζόμενα ευρήματα της Ρωμαϊκής περιόδου.

 

 

Πύργος Αγίας Παρασκευής Αιδηψού

pyrgos-agias-paraskevis
Ενετικό μνημείο, στην αρχή της διαδρομής Αιδηψού – Πολυλόφου

 

Άγιος Δημήτριος
Μισογκρεμισμένος βυζαντίνος ναός στον Άγιο Αιδηψού, βρίσκεται ένα χιλιόμετρο νότια έξω από το χωριό. Υπολογίζεται ότι κτίστηκε τον 11ο αιώνα, στη θέση προγενέστερου αρχαίου ναού. Ο ναός θεωρείτε σπάνιας αρχιτεκτονικής για τον Ελλαδικό χώρο. Όμοια του είναι ο ναός της Παναγιάς στη Χάλκη της Προποντίδας. Σώζονται οι εξωτερικοί τοίχοι, και η Αγία Τράπεζα, ακριβώς δίπλα έχει κτιστεί καινούργια εκκλησία.
 

Νησιώτισσα

nisiotisa-beach
Πανέμορφη παραλία λίγο δυτικά του Ν.Πύργου. Σε απόσταση λίγων μέτρων από την ακρογιαλιά, βρίσκεται μικρό νησάκι με κάποια ερείπια στη κορυφή, κτίσμα της Ενετοκρατίας.

 

Ταύρος Ωρεών
tavros-oreon
Ογκώδες γλυπτό φιλοτεχνημένο προς τιμή του Δημητρίου Πολιορκητή κατά την εποχή, που οι Μακεδόνες κυριαρχούσαν στο ελληνικό στερέωμα. Ένα από τα πολλά αγάλματα, που κοσμούσαν την περίλαμπρη αρχαία Ωρεό. Βρίσκεται στον περίβολο της εκκλησίας των Ωρεών, στην παράλια.

 

Κάστρο Ωρεών

pyrgos-oreon
Ένα ακόμη δείγμα της μεγάλης ιστορίας των Ωρεών, μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ακριβής πληροφορίες για την χρονολογία που κατασκευάστηκε. Λέγεται πως ο λόφος είναι τεχνιτός και ότι χρειάστηκε πολλά χρόνια για να γίνει. Ήταν δύσκολο να παραβιαστεί, είχε δυο υπόγειους εξόδους διαφυγής η μια ότι έφτανε μέχρι την πόλη της Ιστιαίας, και μάλιστα μέσα στο τούνελ χωρούσε μια αμαξά με δυο άλογα. Μαρτυρίες κατοίκων της Ιστιαίας λένε ότι υπάρχει τμήμα της υπόγειας οδού κάτω από τα σπίτια της Ιστιαίας ακόμη και σήμερα. Για την δεύτερη υπόγεια έξοδο διαφυγής λένε ότι οδηγούσε στην περιοχή Διβούνι Κεφάλες Ασμήνιου. Σήμερα αν επισκεφτείτε το Κάστρο Ωρεών θα δείτε μερικά κομμάτια από τον εξωτερικό τοίχο(σώζονται ερείπια). Αξίζει όμως να το επισκεφτείτε για την ιστορία του αλλά και για την θέα που μπορείτε να δείτε από εκεί.

 

Ο χώρος της Ναυμαχίαςτου Αρτεμισίου
Ο θαλάσσιος χώρος μεταξύ Πευκί και Αγριοβότανου, όπου το 480 π.Χ. οι ναυτικές δυνάμεις των Περσών γνώρισαν την πρώτη σοβαρή αντίσταση από τις ενωμένες ελληνικές ναυτικές δυνάμεις. Από τον ίδιο θαλάσσιο χώρο στις αρχές του περασμένου αιώνα, ανασύρθηκαν τα παγκοσμίως γνωστά χάλκινα αριστουργήματα του Ποσειδώνα και του Ιππέα, που σήμερα κοσμούν το Εθνικό μας Μουσείο.

 

Καστραδάκι
Αρχαιολογικός χώρος κοντά στα Ελληνικά Αρτεμισίου, όπου υπάρχουν ίχνη σημαντικού οικισμού της πρωτοελλαδικής περιόδου.

 

Αρχαία Κήρινθος

kirirnthos
Αρχαιολογικός χώρος στην παραλία Κρύα Βρύση. Εδώ άκμασε η περίφημη Ομηρική «έφαλος Κήρινθος». Ο χώρος συμπεριλαμβάνει την ακρόπολη της αρχαίας Kηρίνθου, εγκατάσταση των μεσοελλαδικών χρόνων, κεραμεική προϊστορικών χρόνων, διάσπαρτο οικοδομικό υλικό, ορατά οικοδομικά λείψανα, κιβωτιόσχημοι και κεραμοσκεπείς τάφοι κ.ά.