Βασιλικά Ευβοίας

vassilika1

Βασιλικά είναι χωριό κτισμένο σε πλάγια, βρίσκεται επάνω στον εθνικό δρόμο Ιστιαίας – Χαλκίδας στην ανατολική πλευρά της Βόρειας Εύβοιας.

Για την ακριβή δημιουργία του δεν υπάρχουν ιστορικές αναφορές. Η ονομασία του όμως ίσως να σχετίζεται για το πώς έγινε. Σύμφωνα με την παράδοση η ονομασία Βασιλικά δόθηκε γιατί κατά τη ναυμαχία του Aρτεμισίου αγκυροβόλησαν στην παραλία “Ψαροπούλι” τα καράβια του βασιλιά Ξέρξη της Περσίας. Εκεί βρισκόταν τότε το χωριό αλλά για να γλιτώσουν τις επιδρομές και τις λεηλασίες των πειρατών, οι κάτοικοι το μετέφεραν στην σημερινή τοποθεσία.

Υπάρχει και μια δεύτερη εκδοχή, το 1462 κάτοικοι του οικισμού « Βασιλικά » από το νησί της Λέσβου, μετά από καταστροφή που έγινε από τους Τούρκους ήρθαν προσφυγές δίνοντας το όνομα στο χωριό σε ανάμνηση του δικού τους.

Στα μέσα του 18ου αιώνα, όταν έφυγαν οι Τούρκοι η περιοχή μοιράστηκε στους ντόπιους κατοίκους. Επίσης στην περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, από τον όρμο των Βασιλικών φυγαδεύτηκαν πολλοί Έλληνες αντιστασιακοί, και ξένοι πολεμιστές προς τη Μαγνήσια, Βόρεια Ελλάδα, Μικρά Ασία, και Αίγυπτο.

Σήμερα τα Βασιλικά διατηρούν την γραφικότητα τους αλλά γνωρίζουν και ανάπτυξη. Αν και στο κύριο επάγγελμα οι κάτοικοι του είναι αγρότες, πολλοί ασχολούνται και με τον τουρισμό. Αυτό οφείλεται σε δυο λόγους, πρώτα για την ομορφιά των τοπίων της περιοχής με την πλούσια βλάστηση και ο δεύτερος και κυριότερος η παραλία που είναι κοντά στο χωριό, με την ονομασία Ψαροπούλι.